Schimbarea metodei de evidenta a stocurilor in cursul anului poate fi considerata infractiune


Putem schimba metoda de evidenta a stocurilor in baza art. 162 din OMFP 3055/2009pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

Art. 162.
(1) Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:
– motivul modificarii metodei, si
– efectele sale asupra rezultatului.
(2) O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Notiunea de “utilizare similara” este proprie fiecarei entitati. Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata.

Dar trebuie avut in vedere ca daca profitul a scazut si firma plateste mai putin impozit la stat nu se justifica schimbarea metodei, acest lucru putand fi considerat indfractiune conform art. 143 din Legea 82/1991 (legea contabilitatii):

ART. 43
Efectuarea cu ştiinţă de înregistrări inexacte, precum şi omisiunea cu ştiinţă a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi de pasiv ce se reflectă în bilanţ, constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform legii.

Advertisements

About expertsoftwarecompany

program contabilitate gratuit
This entry was posted in Contabilitate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s