De la 1 februarie, fiscul a schimbat obligatoriu impozitul pe profit in impozitul pe venitul microintreprinderilor


OG nr. 8/2013 privind modificarea Codului fiscal aduce modificari asupra impozitului pe venitul microintreprinderii, incepand cu 01 februarie 2013.
Astfel, societatile platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 au realizat o cifra de afaceri mai mica de 65000 euro, la cursul BNR valabil la aceasta data, trec in mod obligatoriu la categoria de microintreprindere, incepand cu data de 01 februarie 2013.

Atentie!!! Conditiile valabile pentru a fi incadrat ca microintreprindere au fost schimnbate.

Noile conditii pentru microintreprinderi
MIcrointreprinderea – persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
– realizeaza venituri, altele decat cele din activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
– a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro;
– capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Se abroga cu data de 01.02.2013 conditia de a avea 1 – 9 salariati.

Aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor
Aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu pentru entitatile care indeplinesc conditiile enuntate mai sus.
Societatile platitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile mentionate mai sus.

Sunt exceptate de la aceasta obligatie societatile care nu indeplinesc conditiile specifice, respectiv: 
– desfasoara activitati in domeniul bancar;
– desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
– desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

Termenele de declarare a mentiunilor

Ordonanta stabileste in mod expres obligatia contribuabilului de a depune pana pe 25 martie 2013 declaratia de mentiuni 010 pentru modificarea vectorului fiscal.

De asemenea, societatile platitoare de impozit pe profit in anul 2013, ce vor fi incadrate la impozit pe venitul microintreprinderii, ca urmare a realizarii in anul 2012 a unei cifre de afaceri mai mica de 65.000 euro, depun declaratia 101 pentru impozitul pe profit aferent lunii ianuarie 2013 pana pe data de 25 martie 2013.

Societatile nou infiintate
O societate nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia privind capitalul social este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului.
Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile mentionate mai sus.

Reguli tranzitorii
Pentru anul 2013, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2013.

 

Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere
potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest
regim de impozitare pentru anul 2013.

Microintreprinderile care au realizat venituri mai mari de 65.000 euro vor comunica organelor fiscale teritoriale iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, in cursul anului respectiv, potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala.

Pentru anul 2013, acest plafon de 65.000 euro are in vedere perioada 01 februarie – 31 decembrie 2013. Microintrepinderile platesc un impozit de 3% din veniturile impozabile realizate. Impozitul se achita pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului si se declara in declaratia 100 privind contributiile la bugetul de stat.

Veniturile scutite la impozitare sunt enumerate la art. 112^7 alin. (1) dinCodul fiscal si acestea sunt:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;

c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;

d) veniturile din subventii de exploatare;

e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Toate celelalte venituri realizate de microintreprindere, inclusiv veniturile din diferente de curs valutar si din dobanzi incasate sunt supuse impozitului pe venitul microintreprinderii.

Sursa: Ordonanta Nr. 8 din 23-Ianuarie-2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale

Advertisements

About expertsoftwarecompany

program contabilitate gratuit
This entry was posted in Fiscalitate and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s