Diferenta dintre reducerile comerciale si reducerile financiare


Practica comerciala cunoaste doua tipuri de reduceri, si anume:

– reduceri comerciale care au o influenta directa asupra marimii nete a unei facturi;

– reduceri financiare, care poarta denumirea de sconturi (numite si sconturi de decontare sau sconturi de casa).

In categoria reducerilor comeciale se includ: rabatul, remiza si risturnul.

Rabatul reprezinta reducerea practicata, in mod exceptional, asupra pretului de vanzare convenit anterior intre furnizor si client, tinandu-se cont de unele defecte de calitate sau de neconformitate a bunurilor comercializate, fata de clauzele prevazute in contract.

Remiza este o reducere practicata, in mod exceptional asupra pretului curent de vanzare, tinandu-se cont de volumul vanzarilor sau de importanta cumparatorului in clientela vanzatorului. Remiza corespunde, in general, unui procent aplicat asupra pretului brut, procent prevazut in oferta de preturi a intreprinderii sau care rezulta din negociere intre cei doi parteneri contractuali.

Risturnul reprezinta o reducere de pret calculata asupra ansamblului operatiilor efectuate de acelasi cumparator pe o perioada determinata.

De regula, reducerile comerciale se acorda sub forma unui procent din pretul brut, dar se pot acorda si in suma fixa.

In categoria reducerilor financiare este inclus scontul de decontare.

Reducerea de natură financiară, denumit scont de decontare, cuprinde reducerile financiare care se acordă cu un scop necomercial, de regulă pentru a stimula clientul să plătească mai devreme sau pentru a-l stimula să folosească o anume formă de plată. Reducerea de natură financiară nu este legată de un anumit produs, ci de o valoare și de o frecvență a plăților. Scontul de decontare se definește ca reducerea financiară acordată procentual asupra unei creanțe decontate înainte de scadența normală, adică o bonificație acordată clientului de către furnizor pentru plata cu anticipație a unei sume datorate de client. Scontul de decontare este o cheltuială financiară pentru furnizorul care îl acordă, respectiv un venit financiar pentru clientul care îl primește

Foarte des se face confuzia intre reducerile comerciale si reducerile financiare, fapt ce are drept consecinta inregistrarea eronata in contabilitate a acestor reduceri.

      Reducerile financiare sunt acele reduceri ce se acorda clientilor care au stins datoria inainte de termen, respectiv a platit inainte de scadenta. Se mai numesc si sconturi. Se inregistreaza in contabilitate in conturile de venituri si cheltuieli, respectiv in conturile venituri/cheltuieli privind sconturile acordate.

In ceea ce priveste reducerile comerciale , sunt acele reduceri ce se acorda fie pentru fidelizarea clientilor (remiza), fie ca urmare a depasirii unui volum de achizitii de catre un client (risturn), fie ca urmare a unor defecte de calitate a marfurilor (rabat).Reducerile comerciale nu se evidentiaza intr-un cont distinct in contabilitate, ci diminueaza valoarea venitului sau costului produselor vandute, respectiv achizitionate

Confuzia dintre cele doua pot avea un impact negativ asupra rezultatului exercitiului, deoarece inregistrarea eronata a reducerilor comerciale si financiare poate modifica rezultatul din exploatare si astfel entitatea nu va mai prezenta o imagine fidela si reala a situatiilor financiare.

Advertisements

About expertsoftwarecompany

program contabilitate gratuit
This entry was posted in Contabilitate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s