Din 1 septembrie 2012 nu mai trebuie sa apara “S.C.” sau “SC” in denumirea firmei


In conformitate  cu Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, cat si Codul de procedura civila, din 1 septembrie 2012, firmele nu mai pot avea in denumire sintagma “societate comerciala”.

Implementarea acestei prevederi implica modificarea actului constitutiv al firmei.

Art. 79 din Legea nr. 76/2012:

In termen de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma “societate comerciala” sunt obligate a efectua demersurile necesare inlocuirii acestei sintagme cu termenul “societate”. Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei legi. inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare.  

Prevederea nu este limitata la SRL-uri, ci este aplicabila tuturor formelor de societati comerciale care contin aceasta sintagma in denumire. Cel mai probabil, societatile nu vor mai fi identificate drept “S.C. X S.R.L.”, ci va fi numai societatea X sau pur si simplu denumirea societatii, asa cum se intampla si in dreptul strain. In acest caz, actul constitutiv va trebui sa fie modificat pentru a include aceasta actualizare terminologica, astfel incat societatile sa fie denumite printr-o denumire proprie, urmata de forma de organizare, de tipul <<societatea X SRL/SA>> sau simplu <<X SRL/SA>>.

Actualizare terminologica, in sensul excluderii notiunii “comerciale”,  este in conformitate cu  actuala reglementare civila (Codul comercial a fost inglobat in Noul Cod Civil, iar actualul Cod de Procedura Civila nu mai face distinctie intre litigiile comerciale si cele civile). Astfel, Legea societatilor comerciale devine Legea Societatilor, fara sa aiba loc modificari de substanta.

Conform prevederilor legale din legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma “societate comerciala” trebuie sa se prezinte, incepand cu data de 1 septembrie 2012 ,la oficiile registrului comertului in raza caruia isi au sediul, pentru a inlocui din denumirea firmei sintagma „societate comerciala” cu termenul “societate”, data limita pentru indeplinirea acestei obligatii legale fiind 1 septembrie 2014.

About expertsoftwarecompany

program contabilitate gratuit
This entry was posted in Fiscalitate and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a comment